Kunskap är makt

publicerat i Allmänt, inspiration, personligt ledarskap;
Kände mig inspirerad nu efter att ha hållit en inspirationsföreläsning om att bygga sitt varumärke :). Började fundera i bilen på hur kunskap är makt. Makten du tar över ditt eget liv, ditt eget sinne och dina egna val.. 
Alltså om du tänker efter- varifrån kommer allt du tror? Dina attityder? 
De är inlärda, programmerade av omgivningen runt oss. När vi inte inser vårt eget ansvar, så lämnar vi över vårt sinne till alla andra. Det är ju så fördomar m.m. uppkommer. Inte av egna erfarenheter och kunskap i ämnet utan vi tar bara emot av andra. 
Låt mig ta några exempel: (obs- bara exempel- ta inte åt er :D)
1. två lärare får höra att de ska få en helt "omöjlig" elev på sin klass med xxx diagnos. Ena läraren tar emot informationen och utan att aktivt VÄLJA sin attityd behandlar eleven efter vad han hört. Den andra läraren har ansvar över sitt val, sin kunskap och sitt sinne och VÄLJER att helt enkelt söka kunskap i ämnet, söka elevens styrkor och strävar efter att utveckla eleven på bästa sätt
2. En får höra att ett missbrukarhem öppnar granne med sig. De flesta har tyvärr fördomar (utan kunskap) och reagerar med protester och ilska (födda ur rädsla..). En annan söker kunskap i ämnet och väljer att agera utifrån förståelse och medkänsla. Kanske ser sitt tillfälle att fråga om han/hon kan hjälpa till med något. Bygger relation med människorna som flyttar in för att ytterligare öka sin förståelse och kunskap. 
3. De flesta reagerar negativt när de hör ordet "telefonförsäljare". Varför- jo, för att du blivit inlärd att telefonförsäljare är jobbiga. Tänk om vi tog vårt ansvar och förstår att det är vårt eget ansvar om vi väljer att svara i telefon i tid och otid (jag brukar säga- ni når mig alltid- svarar jag inte så har jag inte möjlighet prata :D) och om vi ökade vår kunskap i telefonförsäljarens situation och arbete. Tänk vad lite vänlighet kan betyda mycket för dem. Det är ofta de som desperat behöver ett jobb och lite pengar som tar det jobbet- varför då hacka ner på den som redan ligger?
 
Så rannsaka ditt sinne, vad VÄLJER du att tro på? Hur VÄLJER du att reagera och varifrån har allt det du tror dig tro på kommit? Hur blir ditt liv när du tar ansvar över ditt sinne och vad du tänker? :D. Lite tankar från mig sådär på kvällskvisten :D. Okunskap skapar hårdhet och föds ur rädsla. 

Taggar: ansvar, personligt ledarskap, tankar, välj dina tankar;

Kommentera inlägget här :